Recent, reprezentanti ai mediului academic si ai institutiilor de sanatate, lideri de opinie, precum si reprezentanti ai sectorului privat si ai sectorului neguvernamental, s-au reunit pentru semnarea oficiala a ”Cartei Albe pentru Dependenta de Alcool din Romania – probleme, provocari si solutii 2014- 2016”.
Prin intermediul acestui document se lanseaza primul parteneriat integrat de tratament al dependentei de alcool din Romania intre profesionistii din domeniul sanatatii. Scopul unui astfel de demers este acela de a dezvolta solutii de interventie bazate pe dovezi care sa aiba consecinte pozitive directe asupra calitatii vietii persoanelor care traiesc cu dependenta de alcool si familiilor acestora.
Aceasta initiativa comuna va pune bazele unui cadru strategic necesar dezvoltarii unor programe complexe de tratament, psihoterapie si suport social adresate tratamentului dependentelor.
Dependenta de alcool este considerata o problema majora de sanatate publica, avand consecinte negative pe plan fizic, mental si social. Totodata, exista o nevoie semnificativa nesatisfacuta in ceea ce priveste dependenta de alcool, intrucat aceasta este atat subdiagnosticata cat si insuficient tratata. In Europa, mai mult de 90% dintre cei 14 milioane de pacienti cu dependenta de alcool sunt in prezent netratati.
“In Romania, in acest moment, ne confruntam cu o nevoie acuta privind serviciile medicale si sociale integrate in domeniul dependentei de alcool. Primul pas in conturarea unei directii de actiune este initierea unui document programatic, cu caracter strategic care pune bazele unui dialog constructiv in initierea de programe si servicii in acest domeniu. Initierea unei Carte Albe in dependenta de alcool si conturarea unui parteneriat intersectorial demareaza necesarul proces de creare a unor politici si servicii consolidate in tratamentul dependentelor din Romania.”, a declarat Prof. Dr. Dan Prelipceanu, Director de cercetare- dezvoltare in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia”
Rezultatele unui studiu recent realizat in Romania au pus in evidenta faptul ca sistemul de sanatate din Romania gestioneaza anual aproximativ 70.000 externari atribuibile alcoolului, aratand, in acelasi timp, nevoia de dezvoltare a unor programe integrate de servicii de sanatate necesare pentru controlul consumului daunator de alcool.
„In cei 20 de ani de activitate, Alianta pentru Lupta impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor( ALIAT) a reusit sa puna bazele unui model inovator in tratamentul dependentei de alcool. Toate serviciile oferite in cadrul ALIAT stabilesc, pentru prima data in Romania, o legatura directa intre individ, comunitate, servicii sociale si medicale si familia persoanei dependente de alcool. Prin intermediul acestei Carte Albe dorim sa initiem un proces amplu de consultare a principalilor actori implicati in tratamentul dependentei de alcool, pentru a continua sa aratam zi de zi ca dependenta de alcool poate sa fie tratata”, declara Ioana Tomus, Director programe ALIAT.
Consumul excesiv de alcool este frecvent in multe parti ale lumii, in special in Europa, unde mai mult de 14 milioane de oameni sunt dependenti de alcool. Tot la nivel european, nevoia de tratament este foarte mare, doar 8% dintre pacienti beneficiind de o forma de tratament. (A.D.).